Om mig

Jag dokumenterar, fångar stämningar och uttryck. Jag förmedlar budskap och .

Fotograferandet, filmskapandet och det skrivna ordet är mitt kall.


Jag har älskat att fotografera sedan jag fick min första kamera när jag fyllde 6 år 1983. På 90-talet började jag ta fram bilder i mörkrummet, med en Minolta från 1977 som trogen följeslagare.


Jag gick Forsa Folkhögskolas Foto-videolinje 1999-2000, deltog i fotoutställningar och började redigera videofilm analogt. Vi rullade fram filmen med stora vreden, och gjorde oåterkallerliga klipp i de stora VHS-banden.


Efter TV-linjen på Kalix Folkhögskola började jag vikariera på SVT i Stockholm. Året var 2003 och jag hade just tagit körkort när jag begav mig ut i Stockholmstrafiken för att filma nyhetsinslag åt Rapport och Aktuellt..


När jag två år senare startade min fotofirma kändes mörkrumsarbetet avlägset. Jag började fotografera bröllop, ta företagsbilder och göra familjefotograferingar.


När Aftonbladets TV-kanal, startade var jag en i fotograf- och redigerarteamet, och snart gick jag vidare till TV4-Nyheterna. Jag redigerade modedokumentärer till H&M och Ebbas Stil på Barracuda.


Det blev tio år i Stockholm innan jag flyttade upp till Hälsingland med familjen hösten 2012.


I Norrala startade vi upp Ringa Gård, med glasskafé och butik ladugården och konserter på gårdstunet, bland får, höns och katter.

Det blev tre intensiva och väldigt roliga somrar. Emellanåt vikarierade jag på Hälsingetidningar och TV4, och när jag blev erbjuden en heltidstjänst på tidningen Ljusnan tackade jag ja.

Jag stannade där i tre år, som multijournalist. Det innebär att man arbetar som en reporter men gör alltting själv. Research, intervjuer, skrivande, fotograferande, filmande och redigerande.


Nu har jag valt att åter börja frilansa.


Välkomna att följa mig på Instagram och blogg!

Tveka inte att höra av dig om du behöver bilder, video eller text!


Varma hälsningar


Ida Frid

Copyright ©IdaFrid All Rights Reserved